Recepten voor kinderen: brood

 

Kinderrecepten: leuke en eenvoudige recepten die je samen met kinderen kan koken of bakken.

Met brooddeeg kun je verschillende leuke dingen doen. Zo kan je het in allerlei verschillende vormen verwerken. Het is leuke klei, al plakt het wel een beetje (doe tegen het plakken wat bloem aan je handen). Maar je kan er ook bijvoorbeeld een pizza mee maken die je samen met kinderen creatief kan beleggen.

 

 Brooddeeg: het basisrecept voor brooddeeg voor wit brood:

Ingredienten:

500 gram bloem
25 gram gist
10 gram zout
350 dl water of melk
60 gram boter

Onderaan de pagina vind je nog wat alternatieve recepten

Bereiding

Het makkelijkste is om deeg te maken met een broodbakmachine. Heb je daar niet de beschikking over dan hier een korte werkwijze voor de bereiding van deeg:

Vermeng de bloem met het zout op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng 15 gram gist aan met een deel van het vocht en schenk dit met de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met uw vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna (of gebruik de kneedhaken van een mixer) tot een soepel deeg.

Leg het deeg een 30 a 45 minuten op een warme plaats te rijzen en kneed het dan weer goed door.

Leg het vervolgens weer 30 a 45 minuten te rijzen.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 in ongeveer 25 minuten.

 

Als alternatief voor wit brood kun je onderstaande recepten gebruiken

Volkorenbrood
Maak deeg van 500 gram volkoren tarwemeel, 10 gram zout, 25 gram gist en 3½ dl. lauwwarme melk volgens het basisrecept en laat het de eerste keer ruim een uur rijzen. Volg het recept verder en bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar op 240 graden.

Rozijnenbrood
Vermeng 400 gram bloem met 6 gram zout en 20 gram basterdsuiker en doe in het kuiltje 30 gram aangemaakte gist met 2 dl. lauwwarme melk, een half ei en 65 gram gesmolten boter. Volg verder het basisrecept, maar doe bij de tweede keer kneden ca. 200 gram gewassen, gewelde en goed gedroogde rozijnen door het deeg. Bak het brood in 35-45 minuten bruin en gaar op 220 graden.

Gemberbrood
Volg het recept voor rozijnenbrood maar vervang de rozijnen door 200 gram kleingesneden, goed uitgelekte gember.

 

Wentelteefjes

Met Brood kun je daarnaast er leuke dingen doen. Wat het altijd goed doet bij kinderen zijn Wentelteefjes. Hiervoor heb je nodig:

Brood
3 eieren
Melk
Boter of olie
Eventueel kaneel of suiker

Klop de eieren en melk door elkaar en doop hier een boterham helemaal in onder. Bak de boterham in een pan met olie of boter aan beide zijden kort en klaar is kees. Eventueel suiker of kaneel er over en smullen maar.