Sinterklaas

Het licht allemaal volop in de winkels, maar wat is er nu leuker dan voor sinterklaas de lekkernijen zelf bakken met je kind.

Speculaas

Ingredienten:


200 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden
100 gram bruine suiker
100 gram koude boter
3 eetlepels melk
snufje zout.

Bereiding: verwarm de oven voor op 150 graden. Kneed samen met uw kind alle ingredienten tot een soepel deeg. bestrooi een speculaasplank met meel of gebruik andere leuke vormpjes. vullen met het deeg, daarna de deeg uitkloppen op de bakplaat. bakken 30 minuten op 150 graden.

 

Pepernoten Pepernoten Pepernoten Pepernoten

Ingredienten:
125 gram bloem
125 gram boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram bruine suiker
2 eetl. water
snufje zout
1eierdooier
1 theelepel
Speculaas kruiden
Halve theelepel kaneel

Bereiding: verwarm de oven voor op 160 graden. kneed alle ingredienten tot een soepele bal, laat uw kind lekker meekneden. de bal een uurtje laten rusten. maak daarna samen met uw kind kleine balletjes en leg deze op een ingevette bakplaat, 20 minuten de oven in, en smullen maar van je zelf gebakken pepernoten.

 

 

Pepernoten taart


Ingredienten

1 kilo pepernoten
250 gram boter
slagroom
sinterklaasschuimpjes.

Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden. verwarm de boter in een pannetje. laat uw kind ondertussen 1/4 deel van de pepernoten malen{doe de pepernoten in een stevig plastic zakje en druk er bv een pan op} doe de gemalen pepernoten bij de boter en roer tot er een glad mengsel ontstaat. beboter een cake vorm en giet hier een laag van ongeveer drie cm mengsel in,daaropvolgend een laagpepernoten en schuimjes{deze kan uw kind er op strooien} dan weer een laag van het mengsel,. ga door tot de vorm vol is, altijd eindigen met het mengsel. 20 minuten bakken in de oven. daarna samen met uw kind de taart versieren met slagroom en schuimpjes

 

Marsepein


Ingredienten:

250 gram gepelde amandelen
250 gram poedersuiker
1 theelepel oranjebloesemwater{toko}
1 eiwit

Bereiding: maal de amandelen in een keukenmachine. voeg alle ingredienten bij elkaar, kneden daarna 12 uur in folie in de koelkast laten rusten. de volgende dag samen met uw kind leuke marsepeinen figuurtjes maken. u kunt de marsepein kleuren met levensmiddelenkleurstof